Kamis, 10 Desember 2015

Ankylosing spondylitis - Ayurveda Rawatan Herba

Ankylosing spondylitis - Ayurveda Rawatan Herba

Ankylosing spondylitis adalah satu bentuk keradangan kronik tulang belakang dan sacroiliac sendi, menyebabkan kesakitan dan ketegangan di dalam dan sekitar tulang belakang, yang membawa kepada perpaduan lengkap vertebra - proses yang disebut sebagai ankylosis. Genetik, faktor persekitaran dan imuniti terganggu dipercayai bertanggungjawab untuk penyakit ini. Kesakitan, kekakuan, keletihan, keradangan mata dan keradangan pelbagai-sama adalah tanda-tanda biasa penyakit. Jantung, paru-paru dan buah pinggang juga boleh mendapatkan terjejas kerana keadaan ini.

Rawatan Ayurveda ankylosing spondylitis bertujuan untuk mengurangkan keradangan dan ketegaran di tulang belakang, mencegah atau mengurangkan keradangan pada organ-organ lain yang terjejas dan menormalkan fungsi imun badan. Ubat yang digunakan untuk mengurangkan keradangan, kesakitan dan bengkak di tulang belakang adalah: Triphala-Guggulu, Yograj-Guggulu, Punarnavadi-Guggulu, Gokshuradi-Guggulu, Sinhanaad-Guggulu, Maha-Vat-Vidhwans-Ras dan Vat-Gajankush-Ras. Ubat-ubatan seperti Trayodashang-Guggulu, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Laxadi-Guggulu, Punarnavadi-Qadha dan Saarivasav digunakan untuk mengurangkan keradangan kronik dan mencegah ankylosis tulang belakang. Permohonan tempatan di belakang dilakukan dengan menggunakan minyak ubat seperti minyak Vishgarbha, minyak Mahanarayan dan minyak Mahamash. Ini diikuti dengan anjuran wap berubat menggunakan decoctions seperti Dashmool-Qadha dan Nirgundi-Qadha.

Untuk mencegah atau mengurangkan keradangan bahagian yang berlainan di mata, ubat-ubatan seperti Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata), Punarnava (Boerhaavia diffusa) dan Saariva (Hemidesmus indicus) digunakan. Dalam usaha untuk mencegah keradangan dan kerosakan kepada hati, ubat-ubatan seperti Amalaki, Arjun (Terminalia Arjuna), Punarnava, Nimba (Azadirachta indica), Draksha (Vitis vinifera), Kutaj (Holarrhina antidysentrica), Musta (Cyperus rotundus), Laxa (Disucikan lilin), Ashwagandha (Withania somnifera) dan Bala (Sida cordifolia) digunakan. Untuk mengelakkan kerosakan kepada buah pinggang, ubat-ubatan seperti Chandraprabha-Vati, Gokshuradi-Guggulu, Punarnavadi-Qadha dan Gomutra-Haritaki digunakan. Untuk mengelakkan kerosakan pada paru-paru, ubat-ubatan seperti Pippali (Piper longum), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra), Pushkarmool (Inula racemosa), Abhrak-Bhasma dan Suvarna-Malini-Vasant digunakan. Ubat-ubatan seperti Suvarna-Bhasma, Abhrak-Bhasma dan Heerak-Bhasma digunakan untuk meningkatkan status imun badan.

Terapi fizikal untuk ankylosing spondylitis termasuk arahan dan latihan untuk mengekalkan postur yang betul, mendalam bernafas untuk pengembangan paru-paru, dan senaman regangan untuk meningkatkan tulang belakang dan pergerakan sendi. Penggunaan tilam firma tanpa bantal dinasihatkan untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang. Berenang, senaman aerobik, asana yoga dan pranayam digalakkan. Pesakit digalakkan merokok. Pengubahsuaian dalam hari-hari aktiviti juga perlu dilakukan untuk menyesuaikan diri dengan penyakit ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar