Kamis, 10 Desember 2015

Blepharitis - Ayurveda Rawatan Herba

Blepharitis - Ayurveda Rawatan Herba

Blepharitis adalah keradangan bahagian luar kelopak mata, di mana bulu mata tumbuh. Ini biasanya berlaku disebabkan oleh halangan, keradangan dan jangkitan pada kelenjar minyak di kelopak mata. Gejala termasuk mata air atau merah; sensasi membakar di mata; merah, bengkak dan gatal-gatal kelopak mata; pembentukan kerak daripada mata; dan kemudian, kehilangan bulu mata. Jangkitan bakteria, dermatitis seborrheic dan kelenjar minyak terhalang dalam kelopak mata biasanya dipercayai menjadi punca keadaan ini.

Blepharitis biasanya keadaan yang kronik dan tidak bertindak balas dengan memuaskan kepada rawatan konvensional. Rawatan Ayurveda adalah sangat berkesan dalam merawat keadaan ini dan mencegah berulang. Ubat-ubatan seperti Arogya-Vardhini, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Gandhak-Rasayan dan Mahamanjishthadi-Qadha digunakan untuk tempoh yang lama untuk merawat keadaan ini. Ubat-ubatan herba yang boleh digunakan dalam keadaan ini ialah: Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata), Manjishtha (Rubia cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Chandan (Santalum album), Sphatik-Bhasma (tawas Disucikan), Usheer (Vetiveria zizanioidis) dan air Rose. Ubat-ubatan ini digunakan untuk kegunaan dalaman dan juga untuk aplikasi tempatan dalam bentuk titisan mata dan salap.

Bagi pesakit yang tidak bertindak balas kepada ubat-ubatan di atas, satu prosedur khas yang dinamakan 'Akshi-Tarpan' digunakan sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas. Pes A digunakan di sekitar mata dan panas, minyak ubat atau minyak sapi dituang di dalam dalam apa-apa cara bahawa seluruh mata tenggelam di dalam ubat untuk beberapa ketika. Tempoh untuk prosedur ini diselaraskan mengikut keterukan keadaan. Selepas masa yang ditentukan, ubat yang mengalir keluar, pes sekitarnya dikeluarkan, dan mata dibersihkan. Prosedur ini boleh diulang beberapa kali, dan sangat berguna untuk jangkitan luaran dan radang mata dan kelopak mata.

Adalah penting untuk mengekalkan kebersihan yang mencukupi mata dan kulit di sekeliling untuk mendapatkan keputusan yang berkekalan baik dan panjang. Jika ada kelemumur serentak, ia perlu dirawat untuk membantu awal blepharitis.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar