Kamis, 10 Desember 2015

Pembedahan Aorta - Ayurveda Rawatan Herba

Pembedahan Aorta - Ayurveda Rawatan Herba

Pembedahan aortic, juga dikenali sebagai membedah Aneurysm, adalah suatu keadaan yang serius di mana air mata terbentuk dalam lapisan dalam aorta. Jika darah diisi pecah saluran melalui dinding aortic luar, pembedahan aortic biasanya membawa maut. Keadaan ini lebih kerap berlaku di kalangan lelaki dan biasanya berlaku di antara umur 40 dan 70. Gejala biasa termasuk tiba-tiba, mengoyak atau merobek teruk sakit dada, sesak nafas, lemah, angin ahmar dan tidak sedarkan diri. Tekanan darah tinggi, aterosklerosis, kecacatan injap aorta, aorta coarctation dan penyakit genetik tertentu faktor-faktor risiko untuk penyakit ini.

Satu pembedahan aortic adalah kecemasan yang memerlukan rawatan pembedahan serta-merta, di mana bahagian yang terjejas aorta dikeluarkan dan dibina semula. Ubat-ubatan juga boleh digunakan jika pecah pasti akan berlaku tidak dianggap mungkin. Dalam situasi ini, ubat-ubatan Ayurveda boleh diberikan untuk mengurangkan tekanan darah, aterosklerosis betul dan menguatkan dinding aorta. Ubat-ubatan seperti Sarpagandha (Rauwolfia serpentina), Jatamansi (Nardostachys jatamansi), Shankhpushpi (kangkung pluricaulis), Dhamasa (Fagonia cretica) dan Sutshekhar-Ras digunakan untuk mengurangkan tekanan darah. Ubat-ubatan seperti Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Vishwa (Zinziber officinalis), Marich (Piper nigrum), Pippali (Piper longum), Guggulu (Commiphora mukul), Lashuna (Allium sativum), Psyllium (Plantago ovata) dan Kutki (Picrorrhiza kurroa) digunakan untuk mengawal aterosklerosis.

Dalam usaha untuk mengukuhkan dinding aortic, ubat-ubatan seperti Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus), Bala (Sida cordifolia), Naagbala (Grewia hirsuta), Laxa (lilin Disucikan), Asthishrunkhala (Cissus quadrangularis), Arjun (Terminalia arjuna ), Tapyadi-Loh, Laxadi-Guggulu dan Trayodashang-Guggulu digunakan.

Ubat-ubatan yang bertindak pada 'Rakta' dan 'Mansa' dhatus (tisu) juga digunakan untuk tujuan ini. Ubat-ubatan ini termasuk Patol (dioica Tricosanthe), Saariva (Hemidesmus indicus), Patha (Cissampelos pareira), Triphala (Tiga buah-buahan), Nimba (Azadirachta indica), Draksha (Vitis vinifera), Kutaj (Holarrhina antidysentrica) dan Musta (Cyperus rotundus) . Bagi pesakit yang mempunyai gejala yang serius dan mempunyai status yang tidak beroperasi, ubat-ubatan lain seperti Bruhat-Vat-Chintamani, Maha- Laxmi Vilas--Ras, Abhrak-Bhasma, Trivang-Bhasma dan Suvarna-Bhasma boleh digunakan.

Kawalan yang mencukupi tekanan darah adalah satu aspek yang sangat penting dalam rawatan untuk penyakit ini. Pesakit yang terkena dengan pembedahan aortic perlu menahan diri daripada merokok, mengekalkan tahap kolesterol mereka dalam julat normal dan mengekalkan berat badan yang ideal. Sukan bertenaga, hubungan terbaik harus dielakkan. Asana yoga, pranayam dan bersantai teknik berguna dalam menjaga minda dan badan yang aktif dan cergas.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar