Kamis, 10 Desember 2015

Radang kandung lendir - Ayurveda Rawatan Herba

Radang kandung lendir - Ayurveda Rawatan Herba

Radang kandung lendir adalah keradangan Bursa, yang merupakan, berisi cecair kantung kecil yang melincirkan dan titik tekanan kusyen antara tulang-tulang, tendon dan otot berhampiran sendi. Bursae membantu sendi bergerak dengan mudah. Gejala umum radang kandung lendir termasuk sakit membosankan atau ketegangan berhampiran siku, pinggul, lutut, bahu, ibu jari kaki atau sendi lain; semakin teruk sakit dengan pergerakan atau tekanan; bengkak, kehangatan dan kemerahan di kawasan itu. Sebab-sebab biasa termasuk radang kandung lendir berlebihan, tekanan dan trauma terus ke sendi. Radang kandung lendir juga mungkin disebabkan oleh jangkitan, arthritis atau gout.

Rawatan Ayurveda radang kandung lendir adalah bertujuan untuk mengawal kesakitan dan mengurangkan bengkak dan keradangan pada bursae itu. Ubat-ubatan seperti Triphala-Guggulu, Yograj-Guggulu, Kaishor-Guggulu, Vat-Gajankush-Ras, Maha-Vat-Vidhwans-Ras dan Vish-Tinduk-Vati digunakan untuk mengawal kesakitan, bengkak dan keradangan. Permohonan tempatan pada bahagian yang terjejas boleh dilakukan dengan menggunakan ubat-ubatan seperti minyak Vishgarbha, minyak Mahanarayan dan minyak Mahasaindhav. Anjuran wap tempatan bahagian-bahagian yang terjejas menggunakan decoctions seperti Dashmool-Qadha dan Nirgundi-Qadha juga prosedur yang sangat berkesan untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak.

Bagi pesakit yang tidak bertindak balas kepada ubat-ubatan di atas, rawatan tambahan diperlukan untuk mengawal kesakitan dan bengkak. Dalam situasi ini, ubat-ubatan seperti Trayodashang-Guggulu, Tapyadi-Loh dan Ekang-Veer-Ras digunakan untuk tempoh yang berpanjangan. Jika radang kandung lendir adalah disebabkan oleh jangkitan, ubat-ubatan seperti Sukshma-Triphala, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu dan Gandhak-Rasayan digunakan untuk merawat jangkitan. Dalam sesetengah pesakit refraktori, permohonan tempatan lintah membawa kelegaan dramatik dari kesakitan dan bengkak.

Dengan rawatan dan rehat yang cukup, radang kandung lendir biasanya akan hilang dalam masa beberapa minggu. Dalam usaha untuk mencegah radang kandung lendir atau berulang, ia adalah dinasihatkan untuk melibatkan diri dalam aktiviti fizikal yang kerap dan senaman secara sederhana untuk menguatkan otot. Adalah penting untuk mengekalkan postur yang baik, untuk mengelakkan tugas-tugas yang berpanjangan dan berulang-ulang, dan untuk mengelakkan duduk diam dalam satu kedudukan untuk jangka masa yang panjang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar